Przyjazny sklep

Mapa sklepów
Open login panel

Do naszego sernika będziemy potrzebować:

  • 225g mąki,
  • 1 + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól, cukier puder,
  • 800g masła,
  • 7 jaj,
  • 50ml mleka,
  • 3 x cukier wanilinowy (3 opakowania),
  • 200g zmielonego maku,
  • 220g cukru,
  • 75g kaszy manny,
  • 500g ricotty,
  • tortownica (26cm średnicy),
  • papier do pieczenia

Pierwszy krok: przygotowujemy ciasto.

Rozpoczynamy: mąkę (175g), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, 60g cukru pudru plus opakowanie cukru wanilinowego mieszamy w szklanej misie. Jak składniki wstępnie się wymieszają dodajemy 75g masła, 2 jajka oraz 50ml mleka mieszamy dalej. Z powstałej masy ugniatamy gładkie ciasto.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Dno i boki tortownicy (do połowy wysokości) wykładamy ciastem i wstawiamy do lodówki na ok 60 minut.

 

Krok drugi: masa makowa.

Mak (200g) mieszamy z 80g cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 75g kaszy manny, 3 jajkami, 1 opakowaniem cukru wanilinowego oraz 25g roztopionego masła.

Całość mieszamy do pełnego wymieszania wszystkich składników.

 

Krok trzeci: masa serowa.

Odsączoną ricottę mieszamy (ucieramy) z 2 jajkami, 20g stopionego masła, 75g cukru i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. W osobnym naczyniu mieszamy 50g mąki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Tą mieszankę stopniowo dodajemy do masy serowej mieszając bez przerwy.

 

Krok czwarty: łączenie.

Wyjmujemy tortownicę z lodówki i na ciasto układamy na przemian po 3-4 łyżki masy makowej i masy serowej. Całość wygładzamy.

 

Krok piąty: Pieczenie.

Tak przygotowaną formę wkładamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Pieczemy ok 50 min. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze na ok 20 minut (oczywiście w zamkniętym piekarniku).

 

Tak przygotowany sernik podajemy naszym bliskim i cieszymy się smakiem.

Smacznego :)